She’s Here Falsterbo
2 juli, 2019

SHE’S HERE

Kamarade Falsterbo

Strandbadsvägen 18, Falsterbo

Utställningen är öppen efter överenskommelse till den 3 augusti

Boka besök: info@kamarade.org

Elin Elfström

Jenny Källman

Linda Pedersen

Åsa Stenerhag

She’s Here i Falsterbo är den tredje delen av en serie utställningar med samma titel. Den första ägde rum på Kamarade i Stockholm och Fotogalleriet i Oslo år 2012. Utgångspunkten för She’s Here är frågor om representation och konstruktion av identitet genom de bilder som omger oss. På vilka sätt skapar samtida konstnärer utrymme för alternativa synsätt om hur kvinnor representeras?

Våren 2019 gav Art & Theory Publishing ut She’s Here som tidigare varit tillgänglig digitalt. Boklanseringen med ett urval av verk från utställningen 2012 tillsammans med speciellt framtagna t-shirts ägde rum på JUS i Stockholm.

I publikationen She’s Here ingår en text av Kathy Battista, Director of Contemporary Art, Sotheby’s Institute of Art i New York och en essä av den internationellt uppmärksammade konstnären Peter Wächtler baserad i Berlin och Bryssel.

BIOGRAFIER

Elin Elfström (f. 1981) bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad på Konsthögskolan i Umeå, Akademie der Bildenden Künste i Wien och Academy of Fine Arts i Hanoi. Elin Elfströmskonstnärskap rör sig kring samtiden och det urbana livet. Hon hittar ofta förlagorna till sina motiv bland paparazzibilder i skvallertidningar. Hon intresserar sig för dessa snapshots som inte är arrangerade och anpassade som många andra typer av bilder vi ser. Elfströms konst närmar sig på ett empatiskt sätt associationer till en dysfunktionell och verklighetsfrånvänd livsstil. Genom speglingar av sitt eget känslotillstånd försöker hon förstå sig själv och sin samtid. Utställningar i urval: Galleri Andersson/Sandström, IDKA, Kamarade, Galleri Thomassen.

Jenny Källman (b.1973) bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack i Stockholm och Högskolan för Fotografi i Göteborg. Källman arbetar i gränslandet mellan det dokumentära och det iscensatta. Ett återkommande tema i hennes arbeten är ungas sårbarhet i okända miljöer och sammanhang. Hemliga ritualer, strikta regler, lek och maktutövande gestaltas. Hennes arbeten antyder att karaktärerna övervakas men gör samtidigt betraktaren till en voyeur, som bevittnar scenerna som utspelas. Hon skildrar ofta unga i övergångsperioden mellan barndom och vuxenliv och hennes verk har beskrivits som stillbilder från en film, nära kopplade till betraktarens fantasi. Utställningar i urval: Björkholmen Gallery, David Risley Gallery, Galleri Kalhama & Piippo, Hasselblad Center, Moderna Museet, Museo de la Ciudad de Quertaro, Mexiko, Tensta Konsthall.

Linda Pedersen (f.1987) bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och Tokyo Zokei University. Pedersen arbetar med storskaliga figurativa skulpturer i rumsliga installationer innehållande flera olika medium som video, teckning, och material hämtade från naturen. Linda rör sig i en egen värld där hon skapar manus för sina karaktärer. Hon hämtar bland annat inspiration från japansk animé och tv-spel. I utställningen She’s Here visar Linda tre bronsskulpturer från 2018, Helping Out I, II, III. De tre återkommande karaktärerna ger uttryck för existentiella frågor och uttryck. Utställningar i urval: Loyal, Galleri Thomassen, Nomad Gallery, Thielska Galleriet. 

Åsa Stenerhag (f.1972) bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad på Beckmans Designhögskola. Stenerhag intresserar sig för en inre kraft som gestaltas i hennes verk där hon skapar taktila och precisa skulpturer som relaterar till en känslomässig intensitet. Hon inspireras av ett brett urval av källor så som anatomi, vardagsföremål och arkitektur. Stenerhag arbetar vid sidan av sitt konstnärskap som chefsdesigner på Totême. Hon är aktuell med samarbeten för Jil Sander, Rörstrand, Tangent GC och har gjort ett flertal projekt och utställningar med fotografen Julia Hetta.

Linda Pedersen, Helping Out I,II,III, 2018. Jenny Källman, In Your Room, 2008
Linda Pedersen, Helping Out I,II,III, 2018. Elin Elfström, Paris, Britney & baby, 2017
Jenny Källman, In Your Room, 2008. Åsa Stenerhag, Reflections, 2019
Åsa Stenerhag, Reflections, 2019
Elin Elfström, Anna-Nicole & baby, 2017. Elin Elfström, Paris, Britney & baby, 2017
Elin Elfström, Lindsey Pink, 2017
Jenny Källman, Caps Light, 2011